Szent György-hegy Hegyközség

Badacsonyi borvidék

Hegyközség

A Badacsonyi borvidék

Magyarország Európa tradicionális bortermő országai közé tartozik. A magyar borvidékek mind elhelyezkedésükben, mind méretükben különböznek, jellegzetességeik jól követik a termőhelyek sajátosságait.
A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, mely a Balaton észak-nyugati partvidékén a névadó Badacsony-hegy lábánál terül el.
A borvidék szőlőültetvényei, a geológiai korban vulkánkitörések eredményeként keletkezett Tanú-hegyek, (Badacsony, Szent György-hegy, Szigliget hegyei, Tóti-hegy, Gulács, Csobánc-hegy , Ábrahám-hegy) lejtőin helyezkednek el.
A Badacsonyi borvidék különleges éghajlattal és területi adottságokkal rendelkezik. Éghajlatát elsősorban a Balaton határozza meg, a nagy víztömeg meggátolja a hőmérséklet szélsőséges ingadozását, biztosítja a magas páratartalmat. A hő, fény és nedvesség viszonyok, valamint az ezeket módosító környezeti adottságok, földrajzi szélesség, tengerszínt feletti magasság, lejtők foka, kedvezően befolyásolják a szőlő érési folyamatait.
A borvidék talaja a magassági szintek szerint változatos, a vulkanikus hegyek lejtőit pannonhomok, pannonagyag és lösz takarja, a hegyek csúcsa felé haladva bazalttörmelékkel keveredik. A vulkáni kőzetekből képződött talajok káliumban és mikroelemekben gazdagok, melyek a borvidék borainak finom savú, testes, jellegzetesen minerális ízvilágát adják.

A Szent György-hegy Hegyközség

A Badacsonyi borvidékhez tartozó Szent György-hegy hegyközség 2008-ban alakult, 1255 taggal. A hegyközség területén jelenleg 510 hektáron termesztenek szőlőt.

dscf0416

Szent György-hegy

A Tapolcai-medencében található a bazaltorgonáiról és szőlőiről híres 415 m magas Szent György-hegy, melyet két oldalról közrefog a Tapolca-patak és az Eger-víz, kijelölve annak nyugati és keleti határát.
A legenda szerint a hegyben sárkány lakozott, melyet Sárkányölő Szent György győzött le és a. különleges üregekben bővelkedő hegy róla kapta a nevét.
A bazaltkőzetből felépülő Szent György-hegy tetején ott, ahol az erózió nem volt jelentős, a tömör bazalt, illetve bazalt tufa alapkőzeten elsősorban sziklás-köves váztalajok, rankerek és erubáz talajok alakultak ki, addig a hegy oldalában a barna erdőtalajok különböző típusaival és a lejtőhordalék talajokkal találkozhatunk.
A Tapolcai-medencében két éghajlati zóna, a mérsékelten nedves-mérsékelten hűvös, valamint a mérsékelten száraz-mérsékelten meleg klíma határai húzódnak. A két típus jelenléte különösen szembetűnő a hegy átellenes oldalain: míg a déli, délnyugati részek szubmediterrán vonásokat mutatnak, addig az északi lejtőkön atlanti hatás érvényesül.
Az évi csapadékösszeg mintegy 650 mm, az uralkodó széliránynak kitett északnyugati tetőrészeken megközelíti a 700 mm-t. A verőfényes déli lankákon a napsütéses órák száma meghaladja a 2000-et, megalapozva az évezredes szőlőkultúra eredményességét.
A 4-5 millió évvel ezelőtti heves vulkánkitörések idején kialakult bazaltorgonák és a páratlan körpanoráma, valamint műemléki látnivalókban rendkívül gazdag – barokk és klasszicista kápolnák, présházak – Szent György-hegy különleges élményt nyújt az ide látogatóknak.

csobanc

Csobánc-hegy

Tapolcai-medence keleti oldalán emelkedik a vulkáni eredetű 376 m magas Csobánc-hegy, melynek nyugati végében található a 13. században épült vár. A bazalthegy sík tetejéről pompás panoráma nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.
A védő vulkáni kúpok gyűrűjében és a tó kiegyenlítő hatásának köszönhetően a Csobáncon egy szubmediterrán mikroklíma alakul ki. Talajadottságai is kiválóak a területnek. Az alapkőzet vulkanikus, amelyre pannon homok és pannon agyag keveréke, illetve helyenként lösz települt, a felső régiókban pedig bazalttörmeléket, tufát is találhatunk, amely az ásványosságot biztosítja.

hajagos

Hajagos-hegy

A Hajagos-hegy a Csobánc mellet, attól ÉK-, K-re található. Az észak-déli gerincirányú platós vulkáni tanúhegy mintegy 170 méterrel emelkedik ki környezetéből.
A legmagasabb pontja a hegy déli részén levő Láz-tető 314 m tengerszint feletti magassággal. A hegy tetejéről gyönyörű a rálátás a Balaton-felvidéki tanúhegyekre. A vidék kiválóan alkalmas túrázásra, kikapcsolódásra, nyugodt, csendes környék.

vendek

Véndek-hegy

Tapolca északi határában található a két vulkanikus kúpból álló Véndek-hegy, mely könnyen málló bazalttufából áll. A magasabb csúcs 255 m, az alacsonyabb 229 méter magas, melynek tetején található az 1868-ban állított harangtorony.

A Szent György-hegy hegyközség bazalthegyei nemcsak egyedülállóan érdekes és festői geológiai emlékek, hanem a természeti értékek gazdag sorához társul a római korig visszavezethető országos jelentőségű szőlőkultúra. A szőlőhegyek és a községek megannyi építészeti emlékei és az itt élő szőlészettel és borászattal foglalkozó emberek, különleges zamatú, kiváló minőségű tüzes borokkal várják az ide látogatókat.

(KSzGy)